RADNJA JE ZATVORENA!


Senneh (sanandaj)

Senneh je drevno ime grada Sanandaj. On je glavni grad provincije Kurdestan.

Ovi tepisi se rade podjednako u radionicama i u seoskim domaćinstvima.

Kvalitet ovih tepiha je veoma dobar. Senneh tepisi su uz Bijar tepihe najpoznatiji predstavnici kurdskih tepiha. Kvalitet Senneh tepiha je ispod Bijar kvaliteta. Senneh tepisi su dobro čvorovani i nešto su tanji. Vuna koja se koristi prilikom izrede ovih tepiha je veoma kvalitetna, jaka i ručno je upredana. Ovo dopušta da su vlakna nešto tanja. Tepisi su kompaktno čvorovani. Izmedu dva susedna reda čvorova provlaci se samo jedna pamučna struna.

Potka osnova je od pamuka. Prilikom izrade koristi se turski (giordes, simetričan, turkbaft) tip čvora. Tu postoji mala ironija pošto se persijski čvor još zove i senneh a Senneh tepisi su čvorovani turskim tipom cvora.

Dizajn mustra kod Senneh tepiha je geometrijska, čak su i floralni motivi visoko stilizovani. Najzastupljeniji motiv kod Senneh tepiha je “HERATI” motiv. Ovaj motiv može biti u dizajn shemi medaljon i ugao ili da celo polje tepiha bude ispunjeno neprekidnim ponavljajućim nizom istog motiva. Medaljon je obični šestougaon heksagonalan, često ocrtan manji u većem. Često puta najveći medaljon pokriva celo polje tepiha. U nekim slučajevima celo polje uključujući i medaljon je ispunjeno herati motivom, a u nekim slučajevima polje je ispunjeno herati motivom a medaljon boteh motivom a može da bude da je polje ispunjeno herati motivom a da je medaljon samo u nekoj boji. Druga verzija ove dizajn sheme se sastoji od nekoliko vertikalnih povezanih medaljona. Ti povezani medaljoni ispunjeni herarti ili boteh motivima se obično nalaze unutar nekog oblika koji dominira poljem tepiha i koji je obicno jednobojan. Kod obe ove vrste dizajn sheme sa medaljonom, medaljoni imaju pendante koji podsećaju na strele ili sidra.

Druga dizajn shema podrazumeva neprekidno ponavljanje jednog motiva kroz celo polje tepiha. Ovde je to boteh motiv.

Tamno crvena je najzastupljenija boja i u kombinaciji sa bojom slonove kosti daje odličan kontrast. Najzastupljenije pozadinske boje su: trešnja crvena, teget, crna, braon, oker, bež.

Dimenzije u kojima se pravi: 130cm x 80cm, 150cm x 100cm, 300cm x 200cm, prave se I staze a neke dimenzije su: 300cm x 90cm

 

 

 

 


<<<<........nazad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GALERIJA ESFAHAN
                                                                            
11070 Novi Beograd
                                                                             
Sava Centar
Milentija Popovića br. 9, lokal br. 61
(pored glavne blagajne)

www.persijskitepisi.com
office@persijskitepisi.com

   

NAJBOLJI SAVET
ZA KUPOVINU

Kupjte persijske tepihe u specija- lizovanim radnjama za prodaju
persijskih tepiha koje uvoze robu direktno iz Irana 
design by www.eklipsa.com