RADNJA JE ZATVORENA!


Saveti za kupovinu persijskog tepiha

Persijski tepisi su u celosti ručni rad (u svim fazama pravljenja tepiha od šišanja ovaca pa do finalnog pranja gotovog tepiha i njegove pripreme za izvoz i prodaju u maloprodajama).

Kao i kod svakog rucnog rada nemoguce je utvrditi permanentne i precizne standarde izrade i kvaliteta. Potrebno je svaki tepih ponaosob pogledati i licno se uveriti u njegov kvalitet jer su neki tepisi manje kvalitetni od drugih cak i u okviru istog tipa tepiha.

Rucni rad je uvek lepši i bolji od druge vrste proizvodnje, a original je uvek bolji od kopije pa tako sa godinama Vaš persijski tepih napravljen u Iranu ce samo dobijati na kvalitetu, lepoti i ceni dok ce tepisi napravljeni u drugim zemljama polako propadati i gubiti svoja prvobitna svojstva.

•  Prvo i osnovno je da izaberete specijalizovanu radnju za koju znate da prodaje originalnu kvalitetnu robu uvezenu direktno iz Irana i da se prodavac razume u robu koju prodaje.
Nepostoje persijski tepisi napravljeni negde drugde van Irana. Persijski tepih je umetnicko delo i deo kulturne tradicije Irana to jest nekadašnje Persije (Iran se tako zvao do 1934 god.).

•  Morate znati za šta tražite tepih.

•  Koja mu je namena, za koji prostor ?

Ima raznih tepiha i neki su izdržljiviji od drugih, i zato treba imati potpunu predstavu za šta ce taj tepih služiti.

Ako vam treba tepih za neko izuzetno frekventno mesto(recimo ulazni hodnik) nemojte uzeti svileni tepih vec se opredelite za tepih jace konstrukcije.

•  Da li je tepih koji vam se svida atraktivan za prostor za koji ga imate u planu i dali se celokupnim svojim dizajnom i kolornom shemom uklapa u vaš vec postojeci ambijent. Cest je slucaj da se atraktivan nomadski ili seoski tepih podjednako dobro uklapa i sa stilskim i sa modernim nameštajem dok gradski tepisi sa naturalistickim motivima veoma retko mogu da idu sa modernim nameštajem.

•  Koje su tacne dimenzije tepiha koji vam je potreban ?

Vodite racuna da tepih ne smeta vratima prilikom otvaranja, da nije kratak i uzak u odnosu na trpezarijski sto, da nije predugacak i preširok u odnosu na dimenzije prostorije pa da se penje uz zid ili da se klobuci, pazite na dimenzije kako ne biste morali da na ivice tepiha stavljate teške komode ili krevete.

•  Obratite prvo pažnju na kompletan dizajn tepiha. Kod nomadskih i nekih seoskih tepiha naicice te kod velikog broja primeraka na razlike u boji vune u redovima to se zove ABRAŠ (vuna za jedan tepih je uzimana iz više razlicitih bojadžiskih kazana i tura tako da ima diskolorit jedna u odnosu na drugu). Za nomadske i seoske tepihe ove pojave se nesmatraju greškom. Abraš se smatra greškom kod gradskih i majstorskih tepiha. Tepih pogledajte iz više uglova kako biste primetili kako menja nijanse boje u odnosu pod kojim uglom ga vi gledate i kako svetlost pada na njega. Tepih cije se boje menjaju pod uglom gledanja je dobro obojen tepih (vuna je dobro bojena)

•  Predite rukom preko lica tepiha kako biste se uverili u kvalitet vune i da li tepih svuda ravnomeran u pogledu ujednacenosti gornje površine.

Vunene tepihe možete jednostavno testirati tako sto cete razmaknuti gornju površinu tepiha ili ga presaviti i videti kako se vraca u prvobitan položaj. Ako se brzo vraca u prvobitan položaj vuna je dobra a ako ostane onako kako ste je razmakli suviše je mekana ili neelasticna. Ovaj metod provere važi samo za vunene tepihe.

•  Okrenite tepih licem prema podu da biste sa zadnje strane videli kvalitet dizajna, boja i da li je tepih pažljivo cvorovan.

Kompletna kompaktnost tepiha je cesto puta važnija od broja cvorova jer bolja je manja cvoraža a da je tkac cvorove pažljivije cvorovao i da je korišcena puna mera vune prilikom pravljenja tepiha nego da tepih ima vecu cvoražu ali da je tkac koji ih je cvorovao bio nepažljiv i tepih pravio na brzinu i da se štedelo na vuni.

Procena svakog individualnog primerka tepiha je uvek potrebna.

Nomadski i seoski tepisi se ne prave u velikoj cvoraži ali je njihova prednost ta da se ne štedi na vuni koja je generalno dobrog kvaliteta te su oni jaki i veoma izdržljivi jer su namenjeni ruralnim uslovima života.

Ovo su neki od razloga da kupujete u specijalizovanim radnjama za iranske tepihe koje su na tržištu više godina i koje imaju direktne poslovne veze u Iranu i odatle direktno uvoze robu od svojih dugogodišnjih i širom sveta proverenih partnera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GALERIJA ESFAHAN
                                                                            
11070 Novi Beograd
                                                                             
Sava Centar
Milentija Popovića br. 9, lokal br. 61
(pored glavne blagajne)

www.persijskitepisi.com
office@persijskitepisi.com

   

NAJBOLJI SAVET
ZA KUPOVINU

Kupjte persijske tepihe u specija- lizovanim radnjama za prodaju
persijskih tepiha koje uvoze robu direktno iz Irana 
design by www.eklipsa.com