RADNJA JE ZATVORENA!


Mashad

Mashad se nalazi izmedu dva planinska lanca (Binalood i Hezarmasjed) oko 900 kilometare severoistocno od Tehrana.

Mashad je glavni grad provincije Khorasan, najvece provincije u Iranu.

Mashad je jedan od najsvetijih iranskih i uopšte šitskih gradova. U njemu je živeo i tu je sahranjen 8 Imam, Ali-al- Riza. Takodr tu je sahranjen i Harun-al-Rashid bagdadski kalif.

Najveci broj tepiha se pravi u radionicama,manufakturama i kucnoj radinosti.

Skoro svi mashad tepisi imaju naturalisticku mustru.

Može se naici na veliki broj Mashad tepiha pravljenih u stilu Yazd, Kerman i Kashan tepiha.

Najuobicajeniji Mashad dizajn je Shah Abbasi medaljon i ugao sa velikim privescima-pendantima koji se nalaze sa gornje i donje vertikalne strene medaljona. Ovaj dizajn je poneki put slican sa Kashan Shah Abbasi medaljon i ugao sa medaljonom dijamantskog oblika i poljem tepiha punim shah Abbasi palmeta.Mashad dizajn tepiha može da bude slican i Kerman Koran medaljon i ugao dizajnu sa malo manje dekorisanim poljem tepiha ali kod ovog Mashad dizajna medaljon ima tendenciju da bude okrugliji nego kod Kerman tepiha.

Postoji jedna specificna karakteristika u dizajnu Mashad tepiha koja pomaže njegovom razlikovanju od Kashan tepiha ali ne obavezno i od Kerman tepiha. To su izduženi uglovi u dizajnu kod Mashad tepiha. Ugaone dekoracije kod Mashad medaljon i ugao dizajna su toliko izdužene da mogu dosegnuti do horizontalne tacke koja polovi leve i desne bordure tepiha sa gornje i donje strane. Poneki put se u toj tacki ugaoni dizajni mogu cak i spojiti pa deluju kao elipsa. Postoji još jedna karakteristika koja odvaja Mashad dizajn medaljon i ugao od Kashan tepiha ali takode može ciniti da se ti tepisi pomešaju. To je da je kod Mashad tepiha tamnocrvena koristi za pozadinu i polje tepiha a tamno plavu za medaljon uglove i borduru. Kod Kashan tepiha u najvecem broju slucajeva za medaljon i uglove se koristi kombinacija tamno plave bele i svetloplave boje na nešto manje tamnoj crvenoj pozadini. Pored ovih druge mustre koje se koriste u dizajnu Mashad tepiha su: Herati i Boteh skoro uvek u beskonacnom ponavljajucem nizu kroz celo polje tepiha. Mashad tepisi izradeni u herati mustri na tržištu se poneki put brenduju i prodaju kao Khorasan tepisi. Boje kod Herati i Boteh dizajna na Mashad tepisima u velikoj vecini slucajeva nisu uobicajene plava i crvena vec su za te dizajne kod ovog tipa tepiha uobicajene bež, braon i boja kamilje dlake. Mogu se sresti i Mashad tepisi sa piktorialnim dizajnom (tepih-slika).

Vuna je dobrog kvaliteta,sjaji se i spada medu bolje u Iranu.

Mashad tepisi su dosta dobri, cvorovanje je kvalitetno i pravilno tako da mogu podneti prometna mesta.

Osnova-potka je od pamuka. Može se naici na svilenu osnovu.

Izmedu dva horizontalna reda cvorova provlace se dve pamucne strune.

Tepisi su mahom izradeni persijskim (asimetrican, senneh, farsibaft) tipom cvora. Prisutan je I turski (simetrican, ghiordes, turkbaft) tip cvora.

Tepisi se prave u velikim dimenzijama od 300cm x 200cm pa naviše, može da se naide na neke primerke u dimenzijama 150cm x 100cm, staze se neprave.

 

 

 


<<<<........nazad

 

 

 

 

 

 

 

GALERIJA ESFAHAN
                                                                            
11070 Novi Beograd
                                                                             
Sava Centar
Milentija Popovića br. 9, lokal br. 61
(pored glavne blagajne)

www.persijskitepisi.com
office@persijskitepisi.com

   

NAJBOLJI SAVET
ZA KUPOVINU

Kupjte persijske tepihe u specija- lizovanim radnjama za prodaju
persijskih tepiha koje uvoze robu direktno iz Irana 
design by www.eklipsa.com