RADNJA JE ZATVORENA!


Malayer

Današnje Malayer tepihe iz centralnog zapadnog Irana ne treba mešati sa starim MALAYER FARAHAN tepisima koji se više neproizvode.

Malayer je smešten severozapadno od grada Arak. Udaljen je 90km jugoistocno od Hamedana i oko 400km jugozapadno od Tehrana.

Kvalitet ovih tepiha je razlicit. Ima odlicnih primeraka a ima i veoma loših.

Osnova-potka je od pamuka.Oni imaju provucenu samo jednu horizontalnu pamucnu strunu izmedu susednih redova cvorova.Ova horizontalna struna je obicno plave boje. Njihova struktura potke-osnove je ista kao i kod Hamadan tepiha.

Generalno imaju deblju konstrukciju sa vunom dobrog kvaliteta.

Prilikom izrade vecinom se koristi turski(simetrican,ghiordes, turkbaft) tip cvora mada se u nekim selima koristi i persijski(asimetrican,senneh, farsibaft) tip cvora.

Dizajn mustre kod Malayer tepiha su uglavnom geometrijske(nomadske i polunomadske). Dizajn kompozicija se najcešce sastoji u polju od ponavljajuce herati, rede boteh šare i zel-i-sultan. Medaljon u središtu tepiha je heksagonalnog ili oblika dijamanta. Medaljon može da bude centralni ili da kroz sredinu tepiha bude više manjih medaljona koji stoje jedan iznad drugog koji su medusobno su povezani. Ovi tepisi su obicno dekorisani manjim motivima dok su medaljoni ispunjeni herati ili boteh motivima. Polje u pozadini je takode dekorisano herati ili boteh motivima.poneki put medaljon je ispunjen herati motivom a polje boteh motivom i obratno.

Zastupljena je i geometrijska shema dizajn kompozicije medaljon i ugao. Ona lici na Farahan i tradicionalne Saruk tepihe samo je kod Malayer tepiha floralna crta naglašenija.

Najzastupljenije boje u polju su: tamno plava, rda crvena i pomalo krem, a kao sekundarne mogu se sresti razne nijanse bledo plave, crvene, žute, oker i narandžaste.

Nazastupljenije dimenzije su :210cm x 150cm, i nešto više staze 180cm x 120cm pa sve do 500cm x 250cm.

 

 


<<<<........nazad

 

 

 

 

 

 

 

GALERIJA ESFAHAN
                                                                            
11070 Novi Beograd
                                                                             
Sava Centar
Milentija Popovića br. 9, lokal br. 61
(pored glavne blagajne)

www.persijskitepisi.com
office@persijskitepisi.com

   

NAJBOLJI SAVET
ZA KUPOVINU

Kupjte persijske tepihe u specija- lizovanim radnjama za prodaju
persijskih tepiha koje uvoze robu direktno iz Irana 
design by www.eklipsa.com