RADNJA JE ZATVORENA!


Hamedan (Hamadan)

Grad Hamedan se nalazi u zapadnom Iranu. Udaljen je oko 300km zapadno od Tehrana i glavni je grad provincije Hamedan. To je jedan od najstarijih gradova na svetu u bibliji se spominje pod imenom Ekbatana, a poznat je jos i pod imenom Hegmataneh.

Hamedan tepisi spadaju u grupu seoskih tepiha.

Kvalitet im varira, ima i dobrih primeraka i manje kvalitetnih tako da je potrebno dobro obratiti pažnju prilikom kupovine na tehničku ispravnost tepiha.

Dobri komadi mogu dugo trajati i namenjeni su za prometnije podove.

Debljina tepiha ide od srednje do visoke.

Ali čak i izgledom najsiromašniji Hamedan tepisi poseduju neki primitivni šarm i autentičnost seoske proizvodnje.

Vuna je dobrog kvaliteta debela, jaka i sjajna.

Osnova-potka je od pamuka. Izmedu svakog reda čvorova provlači se samo jedna horizontalna struna potka. Obično su te horizontalne strune malo deblje nego ove vertikalne. Potka nije depresirana.

Prilikom izrade Hamedan tepiha tkači koriste turski (simetričan, ghiordes, turkbaft) tip čvora.

Najuobičajenije dimenzije su 200cm x 120cm i 150cm x 100cm pa se prave do 300cm x 250cm

Mustre dizajna su uglavnom geometrijske (medaljon i ugao kompozicija u geometrijskoj dizajn shemi je prilično zastupljena) ali idu do floralnih(mogu da budu slične Saruk tepisima) i do poluapstraktnih prikaza malih životinja. Poznate dizajn kompozicije su Lachack-e-Torange (medaljon i ugao), Boteh, Herati, Zell-e-Sultan.

Sarouk shema se najčešće proizvodi u selima: Dergazin,Kabutarahang, Mehriban, Injelas, Borchalou (mongolska manjina) i još ponekom.

Koristi se širok spektar boja od crvrne, zelene i plave do bež, los ružičaste, žute i boje rde.

Svako posebno selo ili manja grupa sela u Hamedanskoj oblasti pravi odredene vrste tepiha. Bolji primerci ovih tepiha na tržište idu kao posebna marka-brand a lošiji primerci se označavaju jednostavno kao Hamedan.

Pa tako imamo Dergazine, Kabutarahang, Mehriban, Khamseh, Bibikabad i Ainabad, Injelas, Borchalou, Saveh i Tafrish, Assadabad, Hossinabad, Tuisarkan i ostali. Neki će biti pomenuti ovde, a neki kao recimo Nahavand na posebnoj strani.

U samom gradu Hamedan-u pravili su se kvalitetniji primerci tepiha i oni su se zvali Shahrbaft(gradski čvor) ali oni su danas veoma retki na tržištu.

Dergazine: U novije vreme kvalitet ovih tepiha je malo opao. Sada su deblji i grublje tkani. Noviji dizajni nemaju mnogo veze sa tradicionalnim dizajnom koji je podrazumevao medaljon. Dizajni su sada mnogo jednostavniji sa ponavljajućim floralnim motivima usvojenih iz dizajn sheme “američkog” Sarouk tepiha (videti na strani Sarouk tepiha objašnjenje pojma američki).

Dominantna crvena boja koja je skoro kod svih Hamedan tepiha najmanje je zastupljena ovde. Mnogo tepiha ima belo polje sa plavim ili zelenim motivima. Pravi se dosta u dimenzijama staza raznih dužina često užih nego neki drugi Hamedan tepisi.

Kabutarahang: Ovde se obicno prave tepisi 300cm x 200cm i veći.

Polje ovih tepiha je obično ispunjeno sa crvenom ili bojom slonove kosti. Dizajn shema se oslanja na ukrašavanje polja cvetnim grančicama a u centralnom delu se nalazi mali medaljon rombičnog oblika.

Mehriban: Netreba ga mešati sa selom istog imena koje se nalazi blizu Tabriz-a i pravi Heriz tepihe. Oblast Mehriban u Hamedanskoj regiji se nalazi severno od grada Hamedana I sastoji se od četrdesetak sela.

Boje koje se koriste su broć crvena i indigo plava. Osim toga koristi se i boja kamilje dlake. Medaljon naspram te boje je veoma česta kolorna kompozicija.

Bibikabad i Ainabad: ovi gradići se nalaze blizu Kabutarahang-a istočno od puta Hamedan-Kazvin. Ovi tepisi imaju Herati ili boteh dizajn kompoziciju upriličenu zajedno sa centralnim medaljonom.

Ingelas(Injelas): Se nalazi južno od Hamedana. Dizajn shema ovih tepiha je ograničena na herati i ponavljajući boteh skoro uvek na crvenom polju.

Borchalou (Bortchaloo) : Region zahvata oblast južno od Hamedana i severozapadno od Sarouk-a. Faktički Borchalou je više u oblasti Arak ali se smatra da je sastavni deo velike Hamedanske grupe tepiha i regije. Ova oblast je poznata u Iranu po dosta crnih ovaca čija se vuna distribuira širom zemlje. Može se reći da je Bortchaloo jedini tip tepiha u Hamedanskoj grupi koji ima 100% naturalističku cvetnu dizajn shemu mada u zadnje vreme ova praksa se raširila i na još neke tipove Hamedan tepiha kao recimo Tafrish i Thuisarkhan. Dizajn shema se oslanja na cvetni medaljon.

Saveh i Tafrish: Na krajnjem istoku Hamedanske regije je oblast Saveh. Saveh je bliži gradu Qom nego Hamedanu. Ovi tepisi podsećaju na tipične predstavnike tradicionalnih Hamedan tepiha. Tafrish tepisi su prepoznatljivi po svom zaokrugljenom(mnogi ovaj medaljon uporeduju sa brojčanikom sata zbog njegove izdeljenosti na segmente) medaljonu sa relativno naturalističkim floralnim motivima. Kolorna shema je skoro uvek kombinacija tamno plave i crvene sa krem i žuto oker kao sekundarnim tonovima. Nekoliko poznatih dizajn mustri se radi u Saveh oblasti. Najpoznatija dizajn kompozicija je tzv.munja sa nazupčenim linijama duž polja tepiha.

Tuisarkan: Oni skoro uvek imaju produženi heksagonalni medaljon sa pendantima kao delom medaljona. Uglovi su ocrtani slično kao medaljon. Polje je dekorisano visoko stilizovanim cvetnim motivima.Svetlije boje su uobičajene. Najčešće boje su crvena, plava, oranž i ponekad zelena.

 


<<<<........nazad

 

 

 

 

 

 

 

GALERIJA ESFAHAN
                                                                            
11070 Novi Beograd
                                                                             
Sava Centar
Milentija Popovića br. 9, lokal br. 61
(pored glavne blagajne)

www.persijskitepisi.com
office@persijskitepisi.com

   

NAJBOLJI SAVET
ZA KUPOVINU

Kupjte persijske tepihe u specija- lizovanim radnjama za prodaju
persijskih tepiha koje uvoze robu direktno iz Irana 
design by www.eklipsa.com